Geschiedenis van de korat
Korats zijn afkomstig uit Thailand
De Korat werd in zijn geboorteland Thailand eeuwenlang Si-sawat genoemd. Deze naam betekent: hij die geluk brengt.
In de 19de eeuw veranderde koning Chulalongkoen ook bekend als Rama V de naam in Korat, naar het Korat-gebied (Cao Nguyen Khorat) in Thailand.
Korats zijn gelukskatten
Het ras wordt al beschreven in de Smud-Koi (Het gedichtenboek over de Kat), een oud papyrusboek dat bewaard is gebleven in het Nationale Museum in Bangkok. Het dateert uit de tijd van de koningen van Siam van de Ayuthia-dynastie (1350 - 1767). Daarin worden de 17 soorten gelukskatten uit het oude Siam beschreven. De Korat wordt er als volgt beschreven: "De haren zijn zacht, met wolkengrijze puntjes en een zilveren schijn aan de wortels, de kleur van Dok-Lao (zilverachtige bloem); de ogen glanzen als dauwdruppels op een lotusblad"
De introductie van de Korat in de Verenigde Staten
Korat kwamen aan het einde van de 19e eeuw in de Verenigde Staten terecht. Pas in 1959 werd er mee gefokt toen een paartje dat Nara en Darra werd genoemd, cadeau werd gedaan aan de Amerikaanse ambassadeur in Thailand. Ze werden verstuurd naar Mrs Jean Johnson in de Verenigde Staten, die al door deze katten was gefascineerd toen zij in 1947 Siam, zoals het koninkrijk indertijd nog heette, had bezocht. Ze was eigenlijk op zoek geweest naar een echte Siamees, maar kwam in contact met de Korat en kreeg te horen dat deze en niet de katten met Siamese aftekening de belangrijkste plaatselijke katachtige waren. Twaalf jaar later kwam ze in het bezit van een paartje van deze 'speciale katten' en ze kon ze hen gebruiken om er een fokprogramma mee te starten.
De introductie van de Korat in Europa
Korat bereikten pas in de jaren zeventig Groot-Brittannië en de rest van Europa. Op 11 maart 1972 kwam de eerste Korat Groot-Brittannië binnen, een vijf weken drachtige poes genaamd Saeng Duan, samen met een onverwant katertje dat Sam werd genoemd. Op paaszondag wierp de poes in quarantaine een nest van zes kittens, de eerste Korat die ooit op de Britse eilanden werden geboren. Twaalf jaar later werd het ras volledig erkend en kreeg de kampioenschapstatus.
In de Verenigde Staten werden ze pas in 1966 als ras erkend en in Groot-Brittannië gebeurde dit in 1975. Nu komen we vertegenwoordigers van het ras over de hele wereld tegen, maar een Korat blijft een zeldzame verschijning, zelfs in het land van herkomst.
Bibliografie:
- De kat - Jean-Luc Renck
- De grote kattenencylopedie - Esther Verhoef
- De nieuwe encyclopedie van de kat - Bruce Fogle
- Geillustreerde kattenencyclopedie - Esther Verhoef-Verhallen
- Het beste kattenboek - Uschi Birr
- Katten - Yann Arthus-Bertrand
- Katten - Albert Pintera
- Katten - Deborah Gill
- Catworld - Desmond Morris