Weetjes over Korats

Symboliek

De naam Korat is eigenlijk fout. De Thaise spelling, Koraj, is door Europese fokkers in Korat veranderd omdat Thaise uitspraak van 'j' min of meer op onze zachte 't' lijkt.

Vanwege de glans van hun vacht wordt ook gezegd dat ze een geschenk van zilver symboliseren.

Op het platteland wordt gezegd dat de Korat, met zijn vacht die de kleur van een onweerslucht heeft, macht over het weer heeft. In de provincie Korat wordt nog met deze katten van deur tot deur gelopen om te zorgen voor regen. De dorpsbewoners bespuiten ze met water opdat hun kreten de god van het water in de hemel zou vermurwen.

Er werd en wordt gezegd dat de Korat welvaart en geluk brengt en ze werden dan ook vaak als huwelijksgeschenk gegeven, voornamelijk bij prinselijke bruiloften, als teken van een duurzaam en gelukkig huwelijksleven. Het feit dat deze kat voorbehouden was aan de koninklijke familie of hoge Siamese ambtenaren, verklaart waarom de Korat zelden buiten de grenzen van het land voorkwam.

In landelijke streken van Thailand, waar ze ook nu nog zuiver gefokt wordt, mag ze niet verkocht worden. Ze is een van de waardevolste huwelijks- of geboortecadeaus

In de jaren zeventig beschreef de Thaise kattendeskundige Pichai-Ramadi Vasnasong deze kat als een van de acht Siamese katten (waarbij hij deze term in een aardrijkskundige betekenis gebruikte) die ooit in Thailand leefden. Nummer 1: de Koraj.

Korat katten hebben 5 hartjes : een hartvormig gezichtje, een hartvormig neusje, een hart boven op hun kopje, een hart op hun borst en als laatste eentje erin .

Medische weetjes over Korat katten

De Korat houden van warmte. Omdat ze uit een tropisch land komen hebben ze geen volledige ondervacht en ze moeten dan ook tegen de kou beschermd worden. Ze zoeken lekkere warme plekjes op om te slapen en zich te verzorgen.

Onwille van hun onvolledige ondervacht verliezen ze erg weinig haar en geven ze vaak geen allerigische reacties bij mensen die normaal wel allergisch zijn aan kattenhaar.

Het dier is overgevoelig voor pijnstillers en kalmerende middelen. De gebruikelijke dosis heeft een dagenlange invloed op Korat-katten. Zij is vaak allergisch voor antibiotica.

Omdat de Korat een natuurlijk ras is, mag ze niet gekruist worden met katten van andere rassen. Dankzij de stambomen kan men de oorsprong van de verschillende bloedlijnen volgen tot hun land van herkomst: Thailand.

Het karakter van de Korat

Korat zijn aanhankelijke katten met een bijzonder eigen karakter. Ze zijn erg gesteld op de mensen in hun omgeving en ze hebben veel aandacht nodig om zich prettig te voelen. Over het algemeen gaat de omgang met andere katten, honden en kleine kinderen goed, maar sommige Korat kunnen jaloers worden als de aandacht van de gezinsleden ook naar andere dieren uitgaat.

Katten van dit ras zijn uiterst intelligent: u kunt ze vrij eenvoudig leren apporteren en ze kunnen prima wennen aan het lopen aan een tuigje. Ze leren zonder veel moeite deuren en kranen openen.

Korat hebben een heel melodieus stemgeluid en zijn niet erg luidruchtig.

Deze katten zijn levendig, actief en dol op klimmen en spelen. Korats blijven vaak erg speels tot op hoge leeftijd.

De Korat houdt van rustige, vriendelijke mensen, en hecht sterk aan 'zijn' baasje. Dit karaktertrekje heeft hij gemeen met andere oosterse katten.